Υποχρεωτική καθίσταται η εκπαίδευση στη θεματική ενότητα «Τυποποίηση – Εμπορία – Προώθηση – Σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων» στις φετινές «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων», που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας 2017-2018.

Όπως αναφέρει η απόφαση, για κάθε έτος εφαρμογής του προγράμματος – το οποίο διαρκεί 3 ημέρες και διεξάγεται από 1 Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου στις επιλέξιμες περιοχές – οι θεματικές ενότητες των εκπαιδεύσεων μπορεί να είναι οι εξής:

Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου

  • Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του
  • Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους
  • Μελισσοκομικά φυτά
  • Βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης
  • Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
  • Μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης μελισσοσμηνών
  • Τυποποίηση – Εμπορία – Προώθηση – Σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων
  • Βιολογική μελισσοκομία (όροι και προϋποθέσεις)
  • Πιστοποίηση μελισσοκομικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ)
  • Παραγωγή σύνθετων προϊόντων με βάση τα προϊόντα της κυψέλης (π.χ. καλλυντικά, προϊόντα διατροφής, φάρμακα, κλπ)
  • Εθνική και κοινοτική νομοθεσία – Πρόγραμμα βελτίωσης παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας – Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο

Επιπλέον φέτος, πέρα από την υποχρεωτική εκπαίδευση στην τυποποίηση και σήμανση, προβλέπεται η δυνατότητα διοργάνωσης και υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης του επιστημονικού προσωπικού των Κέντρων Μελισσοκομίας, καθώς και των αρμόδιων υπαλλήλων των υπηρεσιών της χώρας προς όφελος του μελισσοκομικού κλάδου.

Δείτε αναλυτικότερα την απόφαση

Πηγή: agrotypos.gr

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!