[dt_quote]Ο Βασιλικός πολτός παράγεται από τους φαρυγγικούς αδένες της μέλισσας. Είναι υγρό υπόλευκο με κρεμώδη υφή, χρησιμοποιείται για την διατροφή της βασίλισσας & επίσης δίνεται σε όλες τις νέες προνύμφες κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Τα Βασιλικά κελιά περιέχουν τον πιο πλούσιο πολτό σε αρκετή ποσότητα και ποιότητα. Είναι πλούσια πηγή απο πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες, λιπίδια, ιχνοστοιχεία κ.α[/dt_quote]

Η χημική σύσταση του βασιλικού πολτού

Μέσος όρος ουσιών (%)

  • Υγρασία
  • Σάκχαρα
  • Πρωτεΐνες
  • Λιπίδια
  • Τέφρα
  • 10-υδροξυδεκενοϊκό οξύ

Βιταμίνες

Μέσος όρος τιμών mg/kg

  • Θειαμίνη (B1)
  • Ριβοφλαβίνη (B2)
  • Νιασίνη (B3)
  • Παντοθενικό οξύ (B5)
  • Φολικό οξύ
  • Πυριδοξίνη (B6)
  • Βιοτίνη
  • Ινοσιτόλη
  • (B12), (A), (C), (D), (E), (K)

Αμινοξέα

  • Αργινίνη
  • Ασπαρτικό οξύ
  • Βαλίνη
  • Γλουταμικό οξύ
  • Γλυκίνη
  • Θρεονίνη
  • Ιστιδίνη
  • Ισολευκίνη
  • Κυστίνη
  • Λευκίνη
  • Λυσίνη
  • Μεθειονίνη
  • Προλίνη
  • Σερίνη
  • Τρυπτοφάνη
  • Φαινυλαλανίνη

Θεραπευτική δράση

  • Χαρίζει τόνωση σε ηλικιωμένα άτομα και σε καταστάσεις ανάρρωσης
  • Δρα ευεργετικά σε παθήσεις της καρδιάς και στο κυκλοφορικό
  • Βοηθά στην καταπολέμηση καταθλιπτικών καταστάσεων
  • Βοηθά σε δερματολογίες παθήσεις
  • Έχει ευεργετική επίδραση σε ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες και ψωρίαση.
  • Αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα
  • Επαναφέρει την όρεξη σε μικρά παιδιά
  • Έχει θετική επίδραση σε νευρολογικές παθήσεις
  • Σταθεροποιεί την αναιμία στα παιδιά

Διατήρηση

Διατηρείτε σε γυάλινα σκουρόχρωμα βάζα στην κατάψυξη έως και 15 μήνες χωρίς να χάσει τα θρεπτικά του συστατικά. Αποφεύγεται η συχνή έκθεση σε ήλιο, ζέστη και οξυγόνο.

Δοσολογία & κατανάλωση

Ενήλικες: 0,5 – 1 γρ/ημέρα

Παιδιά: 1/10 – 1/8 γρ/ημέρα

Καταναλώνεται αυτούσιος πρίν το πρωινό γεύμα με άδειο στομάχι. Τοποθετείται πάντα σε ξύλινο ειδικό κουταλάκι ή ογδοντολιφίδα, βάζοντας το κάτω από τη γλώσσα ώστε οι αδένες να το απορροφήσουν καλύτερα.

[dt_quote]Ο Βασιλικός πολτός περιέχει επίσης την χοληστερόλη & ορμόνες όπως τεστοστερόνη, προγεστερόνη & οιστραδιόλη.[/dt_quote]

Όσο ποιο λαμπερό υπόλευκο είναι το χρώμα του τόσο ποιο φρέσκος είναι. Έχει ιδιαίτερο άρωμα και όξινη γεύση η οποία οφείλεται στο χαμηλό pH.

Στην φωτογραφία φαίνονται δύο ανοιγμένα βασιλικά κελιά με τις βασίλισσες και στην κορυφή βασιλικός πολτός

[dt_quote] Στον Βασιλικό πολτό βρίσκεται ο καθοριστικός παράγοντας που μετατρέπει την μέλισσα από εργάτρια σε βασίλισσα.[/dt_quote]

Δείτε επίσης

Το μέλι
Η γύρη
Η πρόπολη
Το κερί