Τα φύλλα κηρήθρας χρησιμοποιούνται κύρια για να διευκολύνουν τις μέλισσες στο κτίσιμο των κηρηθρών και για να κατασκευάζουν περισσότερα εργατικά κελιά.
Σε πειράματα που έγιναν στην Αμερική, αμφισβητήθηκε η σημασία των φύλλων κηρήθρας για το μελίσσι και εξετάστηκε παράλληλα η επίδρασή τους στη συνολική παραγωγή μελιού.
Σε ένα πείραμα χρησιμοποιήθηκαν 20 Μελίσσια. Στα 10 τοποθετήθηκαν πλαίσια με ολόκληρα φύλλα κηρήθρας ενώ στα άλλα μόνο λωρίδες κηρήθρας  μήκους 3,8 εκατοστών. Στα μελίσσια αυτά γινόταν συνεχής τροφοδότηση.
Όπως φαίνεται από τον πιο κάτω πίνακα, μελίσσια στα οποία δεν είχαν τοποθετηθεί φύλλα κηρήθρας παρήγαν κατά μέσο όρο λιγότερο κερί, είχαν περισσότερα κηφήνα κελιά, χρειάστηκαν ένα κιλό περισσότερο σιρόπι, αλλά παρήγαν κατά μέσο όρο 7 περίπου κιλά περισσότερο μέλι.
Πράγματι, φαίνεται ότι η σημασία των φύλλων κηρήθρας, υπερεκτιμήθηκε στο παρελθόν, στο Μεξικό χρησιμοποιούν ήδη πλαίσια, χωρίς φύλλα κηρήθρας. Τα πλαίσια αυτά τοποθετούνται στο μελίσσι συρματωμένα. Το σύρμα του πλαισίου είναι κυρωμένο για να διευκολύνει το χτίσιμο.
Απόδοση στα ελληνικά
Π.Χαριζάνης
Από το βιβλίο Propolis, Apimondia publishing house
Βιβλιογραφία: Πρόπολη, Βασίλης Γεωργιάδης φυσιοθεραπευτής, εκδότης & συγγραφέας βιβλίων φυσικής θεραπευτικής
MelissokomiaNet.gr